trešdiena, 2016. gada 5. oktobris

Kā sadzīvot ar kaitinošu kolēģi?

Mēs visi ikdienā sakaramies darbā ar saviem kolēģiem, kas vienlaikus var būt gan mūsu labākais atbalsts un palīdzība sarežģītās ar darbu saistītās situācijas, gan sliktākais murgs, kas tieši otrādi, traucē mums tiešo pienākumu pildīšanu, bojā kopējo mikroklimatu un atmosfēru. Diemžēl ne vienmēr mēs varam izvēlēties mūsu darba apstākļus līdz ar to arī kolēģus. Tāpēc mums ir tikai divas iespējas, kuras abas ir diezgan sarežģītas, tas ir, varam pamest esošo darbavietu kopā ar kaitinošajiem kolēģiem, jo vienmēr ir līmenis, cik mēs varam, un vajag paciest un samierināties. Otra iespēja situācija, kad tomēr gribam saglabāt esošo darbu, ir mēģināt atrast veidu kā sadzīvot ar kaitinošo kolēģi. To vieglāk izdarīt, ja sekojam dažiem vienkāršiem padomiem.

Saprast konkrēto lietu, kas kaitina

Bieži vien, ja iedziļināmies un piegriežam pienācīgu uzmanību, spējam saprast, kas tieši ir tas, kas mūsos izraisa negatīvas emocijas, nepatiku un kaitina mūsu darbabiedros. Varbūt dažreiz jāiekāpj otra kolēģa kurpēs un jāsaprot, kas izraisa konkrēto rīcību. Tad, kad tas ir izdarīts, vajag saprast vai tās ir lietas, kuras mēs varam palīdzēt mainīt mūsu kolēģos. Ja mums ir iespēja iespaidot esošo situāciju, mums noteikti tas būtu jādara pēc iespējas diskrētāk un neaizvainojot neviena personīgās jūtas.

Atrast kopīgu interesi

Dažkārt atklājot kādu kopīgu interesi ar kolēģi, tās var būt visdažādākās, piemēram, sports, fiziskas aktivitātes, kopīga mūzikas gaume utt. Bieži vien šādās situācijas kardināli mainās attieksme pret jums un var ievērojami samazināties kaitinošie faktori.

Ignorēšana

Labs padoms, kā samazināt kaitinošo faktoru ietekmi uz mūsu darbaspējām un labsajūtu ir pieklājīga kaitinošo kolēģu ignorēšana. Šī stratēģija var nostrādāt tā, ka jūsu kolēģis, nesaņemot konstantu atdevi no jums, ar laiku var zaudēt interesi jūs pārtraukt un traucēt.
Tieša konfrontācija
Tieši pretēji iepriekšējam ieteikumam ir tieši un atklāti ar kolēģi izrunāt situāciju un likt viņam saprast, kā viņa darbības liek jums justies. Šī metode ir arī salīdzinoši iedarbīga, jo bieži vien cilvēki nesaprot, kā to darbības ietekmē apkārtējos, šajā gadījumā kolēģus.