trešdiena, 2016. gada 24. augusts

Kā nesatraukties par naudu


  • Nesalīdziniet sevi ar citiem

Kaimiņu pagalmā zāle allaž zaļāka? Neticiet tam, ko redzat! Arī apskaustajam kaimiņam (draugam, paziņam, tenisa zvaigznei, aktrisei) ir savas problēmas, kuras Jūs droši vien nemainītu pat pret viņa pelnītajiem tūkstošiem. Mainītu? Diez vai šāds darījums ir iespējams.

  • Strādājiet, un Jums būs

Neatceros autoru šim citātam, bet padoms ir gana noderīgs visu paaudžu pelnītājiem. Protams, ar nosacījumu, ka patiešām pelnāt. Ja varat godīgi atzīt, ka strādājat tik, cik spējat, un neesat parādā kafijas pauzēm un tukšām pļāpām darbavietas kafejnīcā, tad viss kārtībā. Darba daudzums nav proporcionāls tā apmaksai? Varbūt Jums patiesībā nepieciešama atpūta, nevis vairāk naudas. Raizes par to nudien nepalielinās līdzekļu iekrājumus.

  • Kontrolējiet savus ieņēmumus un izdevumus

Citiem vārdiem sakot, sastādiet savu personīgo vai ģimenes budžetu. Taupīgi rīkojoties, var daudz vairāk iekrāt, kā pastāvīgi kaut ko sev aizliedzot. Ja Jums būs rūpīgi uzskaitīti visi tēriņi, varēsiet izanalizēt tos un pieņemt lēmumus, kā tērēt prātīgāk.

  • Sastādiet arī nākotnes izdevumu plānu

Ja Jums vienmēr ir pa rokai vajadzīgo pirkumu saraksts, pastāv daudz mazāka iespēja, ka novirzīsieties no budžeta plāna. Pieturoties pie šī saraksta, mazāk varbūtības (un naudas) atliks spontānajiem pirkumiem, un pēkšņas iegribas tiks iegrožotas ar reālo līdzekļu pieejamību. Tērējiet atbilstoši saviem ienākumiem. Nekas labs nav gaidāms, ja pārsniegsiet ieņēmumu apjomu - Jums būs jāaizņemas vai nu ātro kredītu aizdevēju uzņēmumos, vai bankā, noformējot overdraftu. Procenti par kredīta lietošanu pievienosies Jūsu ikmēneša tēriņiem.